Biography

Senja Rummukainen Cello


Sellisti Senja Rummukainen on kuluneen vuosikymmenen aikana kasvanut sellon huippulupauksesta suomalaismuusikoiden kirkkaimpaan keskiöön. Kotimaisen konserttielämän tietoisuuteen hän nousi vuonna 2014 voittamalla Turun sellokilpailun. Vain vuotta myöhemmin hänet palkittiin finalistina Porton Guilhermina Suggia -awardsissa, ja vuonna 2019 hän saavutti finaalipaikan Pietarin kansainvälisessä Pjotr Tšaikovski -kilpailussa.

Menestystä seuranneita esiintymisiä esimerkiksi BBC Symphony Orchestran, Mariinski-teatterin orkesterin, Szczecinin Filharmonisen orkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin, Radion Sinfoniaorkesterin ja Tapiola Sinfoniettan, solistina ovat ylistäneet niin lehdistö, kollegat kuin yleisötkin. Rummukainen on esiintynyt solistina niin Sakari Oramon, Nicholas Collonin, Dima Slobodenioukin, Leif Segerstamin, Jonathon Heywardin kuin Jorman Panulan johdolla. Vuodet 2017–2021 Rummukainen toimi Helsingin kaupunginorkesterin toisena soolosellistinä.

Kamarimuusikkona Rummukainen on Suomen suosituimpia. Hän kuuluu tärkeimpien kotimaisten festivaalien, kuten Kuhmon kamarimusiikin, Turun musiikkijuhlien ja Oulun musiikkijuhlien soitannolliseen selkärankaan. Helsingissä hän kuului Kamarikesä-festivaalin taiteellisiin johtajiin. Hän esiintyy ympäri Eurooppaa ja on soittanut mm. Janine Jansenin, Ilya Gringoltsin ja Augustin Hadelichin kanssa.

Kaudella 23/24 Rummukainen debytoi mm. Göteborgin ja Islannin sinfoniaorkesterin solistina ja palaa RSO:n solistiksi soittamalla Brahmsin tuplakonserton Otto Antikaisen kanssa. Senja on pitänyt mestarikursseja mm. CelloFestissä Helsingissä ja Porvoon Selloakatemiassa ja hän toimi tuomariston jäsenenä Porvoon sellokilpailussa.

Opettajat ovat avanneet hänelle aina uuden oven musiikin loputtomiin mahdollisuuksiin. Opintonsa Rummukainen aloitti Taru Aarnion ja Allar Kaasikin luokilla. Sibelius-Akatemiassa Marko Ylösen johdolla hän oppi käsittelemään suuria linjoja ja isoja kokonaisuuksia. Norjan musiikkikorkeakoulussa Truls Mørkin luokalla ja Essenin Folkwang-yliopistossa Young-Chang Chon johdolla hän löysi oman, persoonallisen äänensä, ja Berliinin musiikkiyliopiston Jens Peter Maintzin avustuksella löytyi vielä yksi osa Rummukaisen työkalupakkiin: taito paneutua teoksen pienten yksityiskohtien kauneuteen mikroskooppisella tarkkuudella.

Rummukainen tavoittelee sellostaan samaa puhuttelevaa ja sävykästä sointia, johon hän itsekin ihastui kuullessaan soitinta ensimmäistä kertaa Itä-Helsingin musiikkiopistossa kuusivuotiaana. Sellaisella soinnilla voi ilmaista tunteita ja herättää niitä muissa jopa tarkemmin kuin sanoilla, koska juuri sello on kaikista instrumenteista lähimpänä ihmisen äänenväriä. Soitti Rummukainen Robert Schumannin intiimejä duoja tai kamarillista konserttoa tai vaikka Dmitri Šostakovitšin konserttojen paikoin viiltäviä juoksutuksia, hänen syvälle kehoon tunkeutuva soittonsa löytää tiensä suoraan kuulijan tunnekeskukseen.
Rummukainen soittaa tällä hetkellä OP Taidesäätiön omistamaa Giovanni Grancino- selloa vuodelta 1698.